Traumazorg

Kidzcollege

Op woensdag 16 mei 2018 werd wederom het Kidzcollege georganiseerd, een initiatief van de Universiteit Maastricht om kinderen uit groep 8 van de basisschool te laten kennismaken met een scala aan wetenschappelijke onderwerpen, zoals management, politiek, voeding, psychologie, economie en dus ook traumachirurgie.

KidzcollegeHet college bestaat uit twee delen: eerst een voordracht door Prof. dr. Martijn Poeze, traumachirurg van het Maastricht UMC+ en daarna een praktisch deel. In zijn voordracht gaat Poeze in op de hulpverlening na een ongeval. Hierbij is niet alleen aandacht voor de prehospitale hulp (ambulance en heli), maar wordt ook gekeken naar de hulp in het ziekenhuis: wie doet wat op de SEH en wat zijn de (operatieve) mogelijkheden om een fractuur te herstellen. 

Daarna kunnen de kinderen zelf aan de slag en dat is natuurlijk het leukste deel van het college. Er zijn enkele "stations" waar de kinderen steeds iets anders kunnen doen.

De ambulancedienst van de GGD Zuid Limburg staat er met de ambulance. Er wordt uitleg gegeven over alles wat er in de ambulance aanwezig is en kinderen kunnen hier van alles vragen. Er zijn een aantal wervelplanken waar de kids op gespind kunnen worden.

De gipsmeesters voorzien de kinderen van een mooi polsgipsje en de kinderen die het aandurven, mogen zelf een gipsverband aanleggen.

Er wordt een operatiekamer nagebootst waar de kinderen zelf een gebroken bot kunnen repareren door er een plaat op te schroeven.

Dit jaar werd voor het eerst het verloop op een traumakamer van de Spoed Eisende Hulp nagespeeld. Er werd een patiëntje na een scooterongeluk binnen gebracht en de kids konden aan de slag als echte artsen op een traumakamer.

Aan het eind van het college zien de kinderen er fantastisch uit met hun mondkapjes, mutsen en gips.KidzcollegeKidzcollegeKidzcollegeKidzcollegeKidzcollegeKidzcollege

Het volgende Kidzcollege vindt plaats op woensdag 15 mei 2019!