Traumazorg

Kidzcollege

Op woensdag 10 mei 2017 werd wederom het Kidzcollege georganiseerd, een initiatief van de Universiteit Maastricht om kinderen uit groep 8 van de basisschool te laten kennismaken met een scala aan wetenschappelijke onderwerpen, zoals management, politiek, voeding, psychologie, economie en dus ook traumachirurgie.

Het college bestaat uit twee delen: eerst een voordracht door Prof. dr. Martijn Poeze, traumachirurg van het Maastricht UMC+ en daarna een praktisch deel. In zijn voordracht gaat Poeze in op de hulpverlening na een ongeval. Hierbij is niet alleen aandacht voor de prehospitale hulp (ambulance en heli), maar wordt ook gekeken naar de hulp in het ziekenhuis: wie doet wat op de SEH en wat zijn de (operatieve) mogelijkheden om een fractuur te herstellen. 

Daarna kunnen de kinderen zelf aan de slag en dat is natuurlijk het leukste deel van het college. Er zijn enkele "stations" waar de kinderen steeds iets anders kunnen doen.

De ambulancedienst van de GGD Zuid Limburg staat er met twee ambulances. Kinderen kunnen hier van alles vragen en de chauffeur geeft uitleg. Er zijn een aantal wervelplanken waar de kids op gespind kunnen worden.

De gipsmeesters voorzien de kinderen van een mooi polsgipsje. 

Er wordt een OK nagebootst waar de kinderen zelf een gebroken bot kunnen repareren door er een plaat op te schroeven.

Verder is er een interessant filmpje te zien van een Spoed Eisende Hulp.

Aan het eind van het college zien de kinderen er fantastisch uit met hun mondkapjes, mutsen en gips.