Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Traumazorg

Kidzcollege

Voor de 10e keer Kidzcollege ‘Brokkenboel’

Op woensdag 15 mei jl. werd voor de 10e keer het Kidzcollege ‘Brokkenboel’ georganiseerd door de Universiteit Maastricht in samenwerking met het Netwerk Acute Zorg Limburg.

De Universiteit Maastricht biedt jaarlijks colleges aan voor leerlingen van basisscholen in de regio. In deze colleges komen leerlingen uit groep 8 op een toegankelijke, begrijpelijke en boeiende manier in aanraking met de wetenschap. De colleges omvatten een breed scala aan onderwerpen, zoals management, politiek, voeding en ook traumachirurgie.

Martijn
Het college startte met een voordracht door prof. dr. Martijn Poeze, traumachirurg van het Maastricht UMC+. In zijn voordracht ging prof. Poeze in op de hulpverlening na een ongeval. Hierbij was niet alleen aandacht voor de prehospitale hulp (ambulance en heli), maar werd ook gekeken naar de hulp in het ziekenhuis: wie doet wat op de SEH en wat zijn de (operatieve) mogelijkheden om een fractuur te herstellen.

 

 


Daarna begon het praktische deel. De kinderen konden zelf aan de slag en dat was natuurlijk het leukste deel van het college. Er waren enkele "stations" waar de kinderen steeds iets anders konden doen. 
 

Ambu
Er stond een ambulance van de GGD Zuid Limburg waar uitleg werd gegeven over de inhoud van de ambulance en de kids konden vragen stellen. Er waren wervelplanken waar de kinderen op gespind konden worden. 

 

Gips

 

 

 


De gipsmeesters maakten de kinderen een mooi polsgipsje en de kids die het aandurfden mochten zelf een gipsverband aanleggen.
 
Er werd een operatiekamer nagebootst waar de kinderen zelf een gebroken bot konden repareren door er een plaat op te schroeven.

SEH
En tot slot werd er in een workshop de aankomst met de ambulance en het verloop op een traumakamer van de Spoed Eisende Hulp nagespeeld; er werd een patiëntje na een scooterongeluk binnen gebracht en de kids konden aan de slag als echte artsen. 

 

OK
Aan het eind van het college zagen de kinderen er fantastisch uit met hun mondkapjes, mutsen en gips.

Ook mede dankzij de inzet van alle vrijwilligers werd dit wederom een geslaagde ochtend!

 

Sluit de enquête